Haagse VVD in de pers: Laat nieuwkomer gelijk baan zoeken

, Den Haag

Telegraaf, donderdag 22 november 2018

door Germa Graveland

DEN HAAG Het huidige inburgeringsbeleid in Den Haag moet op de schop. Tegelijkertijd met het aanleren van de taal moeten nieuwkomers aan de slag met het vinden van een baan.
Dat bepleit de Haagse VVD. De liberalen wijzen naar een recent rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau waaruit blijkt dat Eritreeërs – één van de grootste groepen nieuwkomers – moeite hebben om in te burgeren. Hun moedertaal Tigrinya staat ver af van onze taal waardoor Nederlands leren moeilijk is.
„De participatie van nieuwkomers zou een extra stimulans kunnen krijgen als het leren van de taal en het vinden van een baan hand in hand gaan in plaats van na elkaar, wat nu vaak gebeurt”, aldus raadslid Jan Pronk. „De duale aanpak heeft meerdere voordelen. Een nieuwkomer kan sneller participeren, leert de taal in concrete context te gebruiken en hij versterkt zijn taalvaardigheden en zelfredzaamheid.”
De krapte op de arbeidsmarkt biedt die kans, vult raadslid Judith Oudshoorn-Van Ginderen aan. „Veel nieuwkomers zijn opgeleid tot een bepaald beroep. Er zitten artsen bij, lassers, monteurs, metselaars, bakkers, noem maar op. Eenmaal in Nederland moeten ze eerst de taal op mbo-niveau beheersen en pas daarna mogen ze aan het werk. Ook bij Haagse ondernemers leidt dit tot frustratie. Met de huidige regels mogen ze nieuwkomers niet aannemen. Echt een gemiste kans.” De partij hoopt dat het college de mogelijkheden van duale trajecten wil onderzoeken.