Haagse VVD in de pers: Jeu de boules op Lange Voorhout moet de eenzaamheid verjagen

Algemeen Dagblad, 7 augustus 2019

door Ingrid de Groot

VVD-politica hoopt te voorkomen dat 65-plussers verpieteren
De kletskassa’s  waar senioren een praatje met de caissière kunnen maken in de supermarkt brachten VVD-raadslid Ayse Yilmaz op het idee: Den Haag moet meer leuke ontmoetingsplekken krijgen voor ouderen.

,,Het moet uitnodigend zijn en het moet de eenzaamheid doorbreken.” Ayse Yilmaz vertelt hoe ze dieper ging nadenken over eenzaamheid die in Den Haag onder veel 65-plussers woekert en hoe die te doorbreken.

Een kant-en-klaarplan ligt na alle overpeinzingen op tafel en gaat naar het college van burgemeester en wethouders. De stad moet, als het aan de VVD ligt, op sprankelende levendige plekken jeu-de-boulesbanen krijgen en levensgrote borden voor schaken en dammen en yoga-pleintjes. ,,Plekken waar mensen bij elkaar kunnen komen, en een beetje sportief kunnen bewegen”, zegt Yilmaz. Zodat ouderen thuis niet verpieteren.

Drie plekken heeft ze op het oog voor een proef om te bezien of het aanslaat of niet. Het Lange Voorhout moet een adults only jeu-de-boulesbaan krijgen. Waar mensen onder de kruin van alle mooie bomen de Franse sferen van de vakantie laten herleven. Met Hotel des Indes als kleurrijk decor. ,,Een unieke plek. Een van de parels van Den Haag.”

Ook heeft de fractie een hotspot voor 65-plus aan de Fahrenheitstraat op het oog en hoopt het VVD-raadslid op een jeu-de-boulesb in Loosduinen. ,,Gewoonweg omdat daar veel senioren wonen.”

De drie plekken zijn op een middag bedacht. ,,Totaal willekeurig gekozen, maar ook met de gedachte dat daar de ruimte is, en we snel actie willen.”
Speelballen
Met de speelballen gaat ze op de foto voor de krant. Nee, ze is zelf geen jeu-de-boulesfan, biecht ze op. Heeft het vroeger wel gedaan. ,,In Frankrijk. Een leuke sport. Het begint weer hip te worden.”

Dat bevestigt de Haagse jeu-de-boulesclub Altijd Voorwaarts. Het aantal leden groeit gestaag. ,,Al vallen er door de hoge leeftijd van de mensen ook altijd weer leden af”, zegt Mieke Caminada op de baan van de club. Op de achtergrond wordt er veel gelachen. Naast sport is het vooral de gezelligheidsfactor die trekt. ,,Het leuke is het onderlinge contact. Het is gezellig hier.”

Negentig leden zijn er. En de oudste bij Altijd Voorwaarts is momenteel 93. ,,Maar de meeste mensen haken aan na hun 65ste. Ze kunnen niet meer tennissen, omdat ze niet meer zo snel kunnen lopen. En ze herinneren zich jeu de boules van de camping, toen ze jonger waren. Nu ze ouder zijn denken ze: oh ja dat was heel leuk. Dát gaan we wéér doen.”

Caminada juicht het plan van de VVD toe. Al hoopt ze dat de nieuwe banen geen leden wegsnoepen. Het Lange Voorhout noemt ze een bijzondere entourage voor wat potjes jeu de boules, of petanque zoals de Fransen zeggen. ,,Het is daar prachtig onder de bomen.”

Raadslid Ayse Yilmaz gelooft ondertussen dat ze het college van b en w wel achter haar idee kan krijgen. ,,Ik denk dat iedereen dit wel wil omarmen.” Den Haag startte 8 mei een campagne tegen eenzaamheid en steekt de komende vier jaar 2,3 miljoen euro in de bestrijding van het moederziel-alleengevoel en het isolement waarin mensen soms verkeren. Van de Hagenaars zou 50 procent zich weleens eenzaam voelen.