Haagse VVD in de pers: ‘Haal Britse universiteit hierheen’

Algemeen Dagblad, zaterdag 4 mei 2019

door Anne Kompagnie

Binnen vijf jaar staat in Den Haag de campus van een Britse universiteit. Dat voorspelt Carel Stolker, rector magnificus van de Universiteit Leiden. De Haagse VVD-fractie hoopt van harte dat hij gelijk krijgt.

Met de brexit op komst wordt het voor studenten binnenkort mogelijk knap lastig om te studeren aan prestigieuze universiteiten als die van Cambridge en Oxford. ,,Ook mogen die universiteiten straks waarschijnlijk geen aanspraak meer maken op Europees onderzoeksgeld”, stelt VVD-raadslid Chris van der Helm. ,,Britse universiteiten zoeken nu al samenwerkingen met bijvoorbeeld de universiteit in München, maar een campus op het Europese vasteland is er nog niet.”

Wat hem betreft komt zo’n campus in Den Haag en gaat de stad contacten leggen met universiteiten. ,,Een campus van een Britse universiteit in de stad van vrede en recht, dat klopt toch helemaal? Het zou goed zijn voor de reputatie van Den Haag, voor de werkgelegenheid en natuurlijk voor de internationale studenten.”

Carel Stolker, rector magnificus van de Universiteit Leiden, denkt dat een dergelijk plan zeker kans van slagen heeft. ,,Ik voorspel dat er binnen vijf jaar minstens één Britse universiteit in Den Haag zit.” Hij bevestigt dat dit goed is voor de stad, maar benadrukt wel dat Britse universiteiten hogere collegegelden vragen dan de Nederlandse.
Overbodig
Volgens een woordvoerder van het International Institute of Social Studies (ISS) in Den Haag, onderdeel van de Erasmus Universiteit Rotterdam, is het niet nodig om de campus van een Britse universiteit naar Den Haag te halen.

,,Bij het ISS studeren jaarlijks 300 tot 400 mensen uit meer dan zestig landen. Ook via de Universiteit Leiden, Delft, de Haagse Hogeschool, InHolland en de KABK volgen veel studenten een opleiding, gerelateerd aan vrede en recht. Een aparte campus lijkt ons overbodig.”

Een woordvoerder van de Haagse Hogeschool bestempelt het VVD-plan als prematuur. ,,We delen de zorgen rondom de brexit, maar vooralsnog is nog totaal onduidelijk wat de gevolgen zijn voor het hoger onderwijs.”