Haagse VVD in de pers: ‘Fietsparkeereis Haagse centrum ‘raar vehikel”

Telegraaf, 25 juli 2019

door Germa Graveland

‘Een raar vehikel’. Dat vinden ondernemers in de Haagse binnenstad van de sinds 2017 verplichte fietsparkeernorm voor startende winkeliers en uitbaters. Het is zo goed als onmogelijk voor hen op eigen terrein fietsen te stallen, dus zit er niets anders op dan de eis afkopen voor tienduizenden euro’s.

Maar hoeveel geld zit er eigenlijk inmiddels in dat geldpotje? En kan de gemeente uitleggen hoe dat geld is gebruikt voor de zo hard benodigde fietsparkeerplekken? Het zijn allemaal vragen waar de VVD in de hofstad en de Binnenstad Ondernemers Federatie (BOF) antwoorden op willen. Raadslid Judith Oudshoorn- van Ginderen dient vandaag schriftelijke vragen in.

In 2017 voerde de gemeente Den Haag een fietsparkeernorm in voor elk bedrijf, organisatie of kantoor bij nieuw- of verbouwplannen. Met een berekening wordt bepaald voor hoeveel plekken de ondernemer moet zorgen, waarbij bijvoorbeeld horeca per 100 m2 bruto vloeroppervlakte ‘goed’ is voor tien plekken. Tot tien plekken is er in het gebied binnen de grachten en rond station Den Haag Centraal en Hollands Spoor een vrijstellingsgrens om de kleine ondernemer te ‘sparen’. Maar vanaf dan moet er of een goed bereikbare comfortabele stalling of een storting van 2500 euro per plek in het fietsparkeerfonds komen. Dan moet de gemeente die plekken realiseren.

‘Het is vanaf het begin al een draconische maatregel’, verzucht voorzitter Arnoud Kapaan van de BOF. ‘In eerste instantie is het idee dat de ondernemer zelf een fietsenstalling op eigen terrein moet creëren, maar de gemeente kon hierbij bij voorbaat weten dat dat hier niet kan. Winkelmeters zijn duur, ruimte is beperkt en welke winkelier wil nou ook een fietsenstalling beginnen?

Het is namelijk niet alleen ruimte leveren, de stalling moet aan voorwaarden voldoen. Met als gevolg euro’s voor het parkeerfonds, maar laat dan ook niet wat er met dat geld gebeurt. Misschien een fietsnietje met een bordje: ‘Dit nietje is mede mogelijk gemaakt door…’.’ Kapaan zegt het met een lach, maar de frustratie is er wel.

En dat begrijpt het VVD-raadslid. De partij ageerde in 2016 al fel tegen de norm, die de liberalen zien als een verkapte vorm van belasting. ‘Ondernemers moeten al zorgen voor een aantrekkelijke binnenstad, een gemeleerd aanbod, werkgelegenheid. En dan mogen ze ook nog het fietsnietje van de gemeente sponsoren.’

Oudshoorn- van Ginderen hekelt de onwerkbare norm. ‘Je zadelt een startende ondernemer ook gelijk op met een kostenpost van minimaal 25.000 euro’, stelt ze.
‘Dat is al een startbedrag om iemand in dienst te nemen. Elke euro kun je maar één keer uitgeven, laten we eens nadenken of in dit geval de juiste keuze is gemaakt.’