Haagse VVD in de pers: Den Haag weert ‘zwembadtuig’

Telegraaf, woensdag 10 juli 2019

door Germa Graveland

DEN HAAG – De gemeente Den Haag gaat ’zwembadhufters’ die zich ernstig misdragen in één van de zes baden in de hofstad toegangsverboden zonder einddatum opleggen. Dat hoeft niet een levenslang zwemverbod te betekenen. Als iemand als tiener in de fout is gegaan, maar jaren later als brave huisvader met zijn kinderen een plons wil maken, dan is er wel een tweede kans te krijgen.

Dat blijkt uit de beantwoording van schriftelijke vragen van VVD’ers Frans de Graaf en Chris van der Helm naar aanleiding van de vechtpartij op 1 mei in het Hofbad waarbij een badmeester door een opgefokte groep jongeren werd mishandeld en met een mes bedreigd. De roep om een levenslang zwemverbod klonk.
Pasje

Eind 2017 werd na vele incidenten al een zwempas in de hofstad ingevoerd voor iedereen vanaf 14 jaar. Alleen met zo’n pas is toegang mogelijk. Ook zijn gediplomeerde toezichthouders aanwezig.

Toch gaat het wel eens mis en dan is het belangrijk – aldus sportwethouder Richard de Mos – om streng op te treden. Vanavond mag hij over datzelfde onderwerp uitleg geven in een commissiedebat. „De ontzegging voor onbepaalde tijd is qua gevolgen in feite het gewenste zwemverbod. Dit College regelt dus dat tuig wordt geweerd uit onze zwembaden.”

Voor de relschoppers van het Hofbad geldt het nieuwe beleid al. Hun zwempassen zijn voor onbepaalde tijd geblokkeerd. Het Openbaar Ministerie onderzoekt momenteel het incident. Het zwemverbod is bij lichte vergrijpen als herhaaldelijk niet luisteren naar het personeel voor de duur van één maand en liep bij ernstige misdragingen op tot enkele jaren en vanaf nu dus voor onbepaalde tijd.

De regeling wordt nog uitgewerkt, maar het idee is ’maatwerk’. „Als een heel jong iemand zich misdraagt zou je kunnen zeggen: de gemeente ontzegt voor onbepaalde tijd en na vijf jaar gaan we kijken of je je gedrag hebt verbeterd”, aldus een gemeentewoordvoerder. „Het zwembad doet dan de beoordeling en in ernstige gevallen de gemeente. Als wij er vertrouwen in hebben, dan krijgen ze de kans om er weer in te komen.”

Op dit moment zijn er ruim 136.000 zwembadpassen uitgegeven, alleen verkrijgbaar met legitimatie. De gemeente legde in de eerste vier maanden van dit jaar al 20 ontzeggingen op. De gevolgen van de vechtpartij op 1 mei, waarbij vijf mannen tussen de 14 en 22 jaar werden aangehouden, zijn daarin niet meegenomen.