Haagse VVD in de pers: ’Binder’ tegen eenzaamheid

Telegraaf, woensdag 15 mei 2019

door Germa Graveland

Met een variant op de populaire dating-app Tinder kunnen Hagenaars zelf de strijd tegen eenzaamheid aangaan. De nog te ontwikkelen app ’Binder’ ziet de VVD in de hofstad als dé oplossing.

„Er zijn enorm veel Haagse mensen die zich niet kunnen committeren aan een volledige vrijwilligersbaan of mantelzorg, maar wel een uurtje iets voor een ander willen doen: samen de hond uitlaten, een kaartje leggen of een maaltijd maken en deze samen opeten”, aldus VVD-raadslid Remco de Vos.

Het idee komt van oud-voorzitter Nicole Maes van de Haagse VVD, tijdens een brainstormsessie. De Vos vraagt verantwoordelijk wethouder – Kavita Parbhudayal, ook VVD – in schriftelijke vragen nu om de mogelijkheden verder te onderzoeken. „Een ondernemer kan deze ontwikkeling oppakken en de enige taak die de overheid heeft, is deze app faciliteren.”

Hij ziet een app voor zich waarin naar hartenlust ’geswipet’ kan worden. „De klik is heel belangrijk. Bij Tinder is het zo dat er relaties uit kunnen komen, maar het kan ook dat je al snel weer verder gaat. Dat moet hier ook kunnen”, zo stelt hij. „De bedoeling is juist dat het heel laagdrempelig is. Veel mensen willen echt wel helpen, maar willen zich niet helemaal bij een instantie aanmelden. Die kijken liever wat in hun buurt nodig is.” In de hofstad is recent een campagne in de strijd tegen eenzaamheid van start gegaan, onderdeel van een actieplan waarvoor 2,3 miljoen euro is gereserveerd. Meer dan 50 procent van de Hagenaars voelt zich in meer of mindere mate eenzaam.