Haagse VVD in de pers: afscheidsinterview Boudewijn Revis

Algemeen Dagblad, donderdag 17 september 2020

door Lex de Jong

‘Beeld van Koning Kettingzaag heeft me diep geraakt’

INTERVIEW boudewijn revis

Den Haag staat er niet lekker op, na de fraude-affaire binnen het Haagse stadsbestuur en de rellen in de zomer. Toch gaat het best goed met de stad, meent vertrekkend wethouder Boudewijn Revis. ,,Kijk naar het centrum, naar Scheveningen Bad en naar de stadsentree’s: alles is veel fraaier geworden.”
Boudewijn Revis wilde niet nog eens lijsttrekker worden voor de VVD in Den Haag. En een overstap naar de landelijke politiek zag hij niet zitten. FOTO FRANK JANSEN

BOUDEWIJN REVIS WILDE NIET NOG EENS LIJSTTREKKER WORDEN VOOR DE VVD IN DEN HAAG. EN EEN OVERSTAP NAAR DE LANDELIJKE POLITIEK ZAG HIJ NIET ZITTEN. FOTO FRANK JANSEN

 Het wordt wennen. Zoveel is Boudewijn Revis wel duidelijk. De ongekroonde koning van het Haagse stadhuis gaat aan de slag als directeur terreinbeheer bij Staatsbosbeheer. Hij ruilt zijn leidersrol in Den Haag in voor een meer dienende positie. ,,Ik bepaal nu heel vaak de koers. In mijn partij, in het college, in mijn dossiers”, zegt de VVD’er op z’n werkkamer in het IJspaleis. ,,Straks ga ik meer de uitvoering in, ligt er meer vast. Ik ben wel benieuwd hoe dat bij mijn karakter past.”

Twaalf jaar zat oud-militair Revis in de Haagse politiek, vier jaar als raadslid en als fractieleider, ruim acht jaar als wethouder. Toen hij in juli zijn onverwachte afscheid aankondigde, zagen sommige tegenstanders dat als een vlucht vooruit in deze moeilijke tijden.

Het ergert hem. Sterker, dit soort ‘valse beeldvorming’ is een van de redenen dat hij voor Staatsbosbeheer heeft gekozen en niet voor bijvoorbeeld de landelijke politiek, vertelt Revis. ,,Ik noem het intentiepolitiek. Als je bij alles wat iemand doet, denkt: ‘Hij zegt a, maar hij bedoelt b’, dan gaat er iets niet goed. Dat hoort niet. En dat hoort ook niet bij mij.

,,Ik heb overigens een rationale afweging gemaakt om te stoppen. Ik wil niet nog een keer VVD-lijsttrekker worden in Den Haag. En dan moet je je opvolger ook niet voor de voeten gaan lopen. Dan is het tijd om weg te gaan, hoe moeilijk ook.”

Over beeldvorming gesproken. Toen u het groen onder uw hoede had, werd u Koning Kettingzaag genoemd, als bouwwethouder zou u louche deals maken met projectontwikkelaars. Hoe ging u met die kritiek om?

,,Je moet het eigenlijk van je af kunnen laten glijden, wil je dit werk goed kunnen doen. Dat vind ik soms lastig. Met de kritiek op de bouwprojecten heb ik dat minder.”

,,Als wethouder stadsontwikkeling sta je in Nederland altijd voor een gemeenteraad uit te leggen dat dingen ingewikkeld zijn. Dat bouwprojecten soms duurder kunnen worden.”

,,De beeldvorming rond het groen in Den Haag heeft me meer geraakt, ook al omdat ik het heel belangrijk vond om meer bomen en meer groen in de stad te realiseren en dat ook echt deed. Er is daar een beeld van mij neergezet dat gewoon niet klopt met de werkelijkheid.”

Hoe reageert u dat af?

,,Soms is daar wel een extra ommetje met de hond voor nodig. Vaak kan ik er goed mee omgaan, zo nu en dan schud ik het moeilijker van me af. Eerlijk gezegd heeft het ertoe bij gedragen dat ik nu een paar jaar eerder naar Staatsbosbeheer ga.”

,,Als je met plezier in de landelijke politiek zou willen werken, moet je zulke zaken kunnen negeren. Ik krijg veel meer energie van inhoudelijke discussies over hoe we de stad verder brengen, over hoe we ervoor zorgen dat projecten slagen, dan van het politieke geharrewar, de beeldvorming en van een vraag als: hoe kom ik deze keer in de krant?”

Maar directeur terreinbeheer?

,,Mijn baan is meer in de uitvoering, maar daarom niet minder spannend. Ik ga twaalf provinciale eenheden aansturen waar in totaal achthonderd mensen werken. Ik ga straks over 7 procent van het Nederlandse oppervlak. Dat is 28 keer Den Haag! Na acht jaar vooral werken aan verstedelijking, wil ik nu mijn bijdrage leveren aan de groene ruimte. Ik wil dat mensen straks zien dat het groen in Nederland beter is geworden en in omvang ook groter.”

Wat als er volgend jaar een kabinetspost voorbij komt?

,,Ik heb je net gezegd hoe ik ertegenaan kijk. Daar komt bij, ik heb tegen de directeur van Staatsbosbeheer gezegd: ik kom een klus klaren. Dan zeg je een jaar later niet: ‘nou ben ik weg’.”