Haagse VVD in het nieuws: ‘Geen terreurvlag bij demonstraties’

Haagse VVD in het nieuws: 'Geen terreurvlag bij demonstraties'

Foto: cufi.org

De Telegraaf, 14 juni 2018

Den Haag – ‘Demonstratiestad’ Den Haag moet bij een melding van een manifestatie de harde afspraak maken dat er geen vlaggen of symbolen van terreurbewegingen te zien zullen zijn. 

Dat is nu nog niet zo, terwijl wel zwart op wit staat dat er niet gediscrimineerd mag worden of opgeroepen tot geweld. De VVD in Den Haag wil dat wel goed regelen, nadat afgelopen zaterdag bij een anti-Israëldemonstratie de vlag van Hezbollah te zien was.

De gespecialiseerde officier van justitie van het OM kijkt op dit moment of er sprake was van een zogeheten ’uitingsdelict’, maar de vlag op zich is niet verboden.

Bij een demonstratie kan een burgemeester volgens de VVD wel extra voorwaarden stellen. „Wat mij betreft hoort daar altijd de afspraak bij dat je geen vlaggen van terreurbewegingen gebruikt”, aldus VVD-fractievoorzitter Frans de Graaf.

Ook vanuit de Tweede Kamer-fractie van de VVD en het CDA zijn vragen gesteld.

Burgemeester Krikke zegt in een reactie alleen beperkingen te kunnen opleggen bij vrees voor wanordelijkheden of problemen voor verkeer of volksgezondheid. Dat was niet aan de orde. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) vindt het bestaansrecht van de demonstratie twijfelachtig, aldus een woordvoerder. „Dit was ter gelegenheid van ’Quds Dag’, een dag gewijd aan de gewapende strijd tegen Israël. In Iran worden Israëlische en Amerikaanse vlaggen verbrand en wordt ’Dood aan Israël’ gescandeerd.”