Haagse VVD in de pers: Haagse VVD wil lagere drempel voor schuldhulp

, Den Haag

Dagblad070.nl, 12 juli 2018

Tijdens het debat over de programmarekening 2017 in de gemeenteraad heeft de Haagse VVD zijn zorgen geuit over het grote aantal Hagenaars in de bijstand en met schulden; dit ondanks de groeiende economie. Het afgelopen jaar hebben 3000 Hagenaars zich bij de gemeente gemeld met een hulpverzoek vanwege financiële schulden. “En dit zijn alleen nog maar de mensen die ook daadwerkelijk een beroep op één van de schuldhulp-voorzieningen in Den Haag hebben gedaan,” zegt VVD-raadslid Judith Oudshoorn. “Schuldhulp-voorzieningen zijn succesvol als het gaat om mensen uit de armoede te halen, maar veel Hagenaars kennen deze voorzieningen niet en weten niet dat en hoe ze hier aanspraak op kunnen maken. Daar moeten we wat aan doen.”

Oudshoorn is ervan overtuigd dat meer mensen met schulden structureel kunnen worden geholpen als de bekendheid van de in Den Haag beschikbare schuldhulp-voorzieningen wordt vergroot. “Veel Hagenaars met schulden hebben ook een Ooievaarspas. Bijna 98.000 Hagenaars maken gebruik van deze Ooievaarspas, terwijl ‘slechts’ 3000 mensen zich daadwerkelijk aanmelden bij de gemeente voor hulp bij hun financiën. Op de website ooievaarspas.nl staat alle informatie over deze pas en de mogelijkheden die deze pas biedt, maar is niets te vinden over de schuldhulp-voorzieningen. Dat kan veel beter en via een motie roep ik het college daarom ook op om hiermee aan de slag te gaan.”

Daarnaast vindt het raadslid van de Haagse VVD het hoognodig dat het stadsbestuur de hulp-bij-schulden-website van de gemeente laat vereenvoudigen en de informatie laagdrempeliger maakt. Beide initiatieven krijgen bijval van vrijwel de gehele gemeenteraad.