Haagse VVD bezorgd over Syrische weekendscholen: ‘Dit staat integratie in de weg’

Haagse VVD bezorgd over Syrische weekendscholen: 'Dit staat integratie in de weg'

Omroep West, 31 juli 2018

DEN HAAG – De Haagse VVD noemt het zorgelijk dat Syrische statushouders door het hele land weekendscholen oprichten, waar hun kinderen Arabische taal leren en soms ook koranles krijgen. Dat werd dinsdagochtend bekend na onderzoek van De Volkskrant. Naar aanleiding van deze berichtgeving gaat de VVD-fractie raadsvragen stellen.

De Volkskrant meldde vanochtend dat sommige Syrische statushouders bang zijn dat hun kinderen de band met de Arabische wortels kwijtraken tijdens hun integratie in de Nederlandse samenleving. Het gaat om tientallen locaties door heel Nederland, aldus de ochtendkrant.

VVD Den Haag heeft om opheldering gevraagd. Zo wil de partij onder andere weten of er ook Haagse kinderen van statushouders zijn die in het weekend worden bijgespijkerd op hun Arabische taal en kennis over de islam. Ook wil de Haagse VVD-fractie weten of de gemeente inzicht heeft op wat er op deze scholen wordt onderwezen.

‘Dit neemt afstand van de Nederlandse vrijheden’

‘Weekendscholen die alleen gericht zijn op de eigen taal en cultuur en die zich afkeren van de Nederlandse vrijheden, zijn onwenselijk en staan de integratie in de weg’, aldus VVD-raadslid Jan Pronk.

VVD-raadslid Chris van der Helm vult Pronk aan: ‘Dergelijke uitspraken nemen afstand van de waarden van de Nederlandse samenleving. We willen daarom van de wethouder duidelijkheid over wat er wordt onderwezen op deze scholen en hoe dit gecontroleerd wordt.’ Mocht dit niet het geval zijn, wil de Haagse fractie dat de gemeente ‘direct ingrijpt’.