Dit weekend wordt het nieuwe deel van de perrontunnel HS ingeschoven

, Den Haag

Technisch hoogstandje van Nederlandse bedrijf

Door de nieuwe tunnel onder het spoor bij treinstation Hollands Spoor dit weekend te verbinden met de al bestaande onderdoorgang wordt, aan de Laakzijde, een belangrijke stap gezet in het realiseren van een volwaardige extra stationsingang voor Hollands Spoor. Het aantal reizigers aan deze kant van het station is flink toegenomen door de komst van steeds meer bedrijven en instellingen in Laak. Daarnaast wordt hier flink gebouwd aan o.a. nieuwe studentenwoningen. Ook voor hen is een goed en snel toegankelijk treinstation belangrijk.

Op de bouwplaats tussen het Globegebouw en het fiets/voetgangerstunnel is, verscholen achter het hoge gedeelte van de Waldorpstraat, een nieuw deel van de perrontunnel voor het station Hollands Spoor gebouwd. Nu is de bouw zo ver dat dit tunneldeel tegen de bestaande perrontunnel zal worden geschoven. Dat is een technisch hoogstandje. Voor deze manier van bouwen is gekozen omdat op die manier de hinder voor het reizigersverkeer het minste is.

Wethouder Boudewijn Revis (Stadsontwikkeling Kerngebieden, VVD) kreeg tijdens het werkbezoek op vrijdag 24 november tekst en uitleg over de werkzaamheden die in volle gang zijn. “Het is echt een knap staaltje Hollands vakwerk, het inschuiven van deze reizigerstunnel. Hierdoor krijgt het hele gebied aan deze kant van Hollands Spoor een boost. Zeker met de geplande fietsenstalling en commerciële ruimtes is dit straks een volwaardig en stijlvolle, extra ‘hoofdingang’ van dit historische station. Een geweldige verbetering voor de stad.”

Op het bouwterrein is men inmiddels begonnen met het verwijderen van de spoordijk en de rails. Daarna wordt het tunneldeel omzichtig op zijn plek geschoven. Vervolgens wordt de spoordijk weer aangevuld en de sporen weer aangelegd. Ook spoor zes, op het station, is buiten dienst gesteld en tijdelijk verwijderd. De dienstregeling is daarop aangepast. Het reizigersverkeer vindt maandag 27 november weer normaal doorgang. Totdat het zo ver is worden reizigers aangeraden hun reis te plannen met OV 9292 of www.ns.nl

Omdat het inschuiven van het nieuwe tunneldeel heel langzaam gebeurt en daardoor vele uren gaat duren, wordt er een time-lapse van gemaakt. Daarmee kan straks het hele proces in enkele minuten worden samengevat. Deze time-lapse zal in de loop van komende week op de websites van ProRail, Bouwbedrijf Heijmans en www.denhaag.nl/rondomhollandsspoor verschijnen.

Voor de aan- en afvoer van materieel zal de Hoge Waldorpstraat tijdens het weekeinde regelmatig worden afgesloten.

Foto: Arnaud Roelofsz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *