Discotheek in plan Spuimarkt?

DEN HAAG | De bouw van het nieuwe winkel- en uitgaansgebied Spuimarkt gaat door. In het plan wordt rekening gehouden met de komst van een discotheek. De huidige bebouwing tegenover het Haagse stadhuis, waarin een deel van de Markthof zit en C&A, wordt helemaal vernieuwd.

Met de sloop van de huidige bebouwing wordt begin volgend jaar begonnen. Over precies twee jaar moet de nieuwbouw met winkels, waaronder die van C&A, en een Pathé-bioscoop met negen zalen klaar zijn.
In de nieuwbouw is ook ruimte voor uitgaansmogelijkheden. Als het aan wethouder B. Bruins (VVD, binnenstad) ligt, komt er ‘een mooie discotheek’. De mogelijkheid van vestiging van een discotheek moet nog wel worden onderzocht. “De locatie is niet aangewezen voor nachthoreca en we zullen moeten bekijken of het daarvoor wel geschikt is. We moeten daarbij rekening houden met druk op parkeerplaatsen en overlast in de stad. Maar we gaan bij de plannen uit van een levendig centrum. Daarom wil ik niet beginnen met het idee dat het níet mogelijk is”, zegt Bruins in een toelichting op de nieuwbouwplannen, waarvoor het college van burgemeester en wethouders gisteren toestemming heeft gegeven.
De locatie wordt begrensd door de Grote Marktstraat, het Spui, de Gedempte Gracht en de Voldersgracht. Het plan is ontworpen door architect Peter Wilson van architectenbureau Bolles-Wilson uit Münster in Duitsland. Het bouwblok bestaat uit vier verdiepingen en een dakopbouw. In totaal komt er 16.000 m2 winkelruimte en nog eens 6000 m2 voor entertainment. Daarbij wordt gedacht aan sport- en uitgaansfaciliteiten, waaronder mogelijk een discotheek. In de bioscoop is plaats voor ruim 3000 stoelen. Er wordt in de nieuwbouw rekening gehouden met een nieuwe plek voor de joodse gedenkplaats, die zich nu in het souterrain van C&A bevindt.
Het kledingconcern komt terug op dezelfde plek en verhuist tijdens de bouwactiviteiten naar de overkant, waar Marks & Spencer heeft gezeten. Ook de Markthof-ondernemers worden daar tijdelijk gehuisvest. Een deel van hen keert terug in de nieuwbouw van het Rabbijn Maarsenplein.
Kleinere winkels zijn gepland aan de Voldersgracht om het monotone beeld van de gevel te doorbreken. Daarmee moet de Voldersgracht een aantrekkelijke winkelstraat worden. De entree van de bioscoop komt op de hoek van het Spui en de Gedempte Gracht. Ook komt er een uitgang aan de Grote Marktstraat.

Sloop
Met het plan voor de Spuimarkt heeft de gemeenteraad in januari 2000 ingestemd. Met de voorbereidende sloop van de eerste dichtgetimmerde panden is gisteren begonnen. In het project werkt de gemeente samen met C&A, de Markthof, ING Vastgoed, Pathé en de eigenaar van de nieuwe C&A-vestiging.
De komende maanden worden volgens wethouder Bruins ook plannen gemaakt voor de overkant van het nieuwbouwcomplex, de kant van V&D. Tussen nu en 2005 moet de transformatie van het hele gebied zijn voltooid. Daarin zijn ook zo’n tweehonderd appartementen opgenomen.


Bron: Haagsche Courant (20-11-2002)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *