De Haagse VVD in het nieuws: ‘Haagse horeca snakt naar oplossingen’

door 

Haagse horecaondernemers staan te springen om winterterrassen. „Omdat we binnen minder ruimte kunnen gebruiken, is extra ruimte buiten hard nodig”, zegt Anil Soekhoe, eigenaar van Hop & Stork en vicevoorzitter van de Haagse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland.

De VVD springt in de bres voor de ondernemers tijdens het coronadebat woensdag. Raadslid Judith Oudshoorn stelde eerder al schriftelijke vragen om coulant om te gaan met winterterrassen, door bijvoorbeeld ondernemers de mogelijkheid te geven om een tijdelijke tent te plaatsen. De beantwoording van het college zorgde voor teleurstelling. „Dit kan niet vanwege de veiligheid en wind. Waait het harder in Den Haag dan in Rotterdam, Breda, Roosendaal, waar dit wel mag?”, vraagt Oudshoorn zich af. „Behoud de ruimte die de ondernemers nu hebben. Er staan honderden banen op het spel. Het gaat erom dat ondernemers zelf hun hoofd boven water kunnen houden”, zegt het raadslid, dat zich al meermaals uitsprak hierover. „Het hoeft niet om een afgesloten ruimte te gaan, een half open tent, overkapping, parasol met heater is ook prima. Binnen mogen maar dertig mensen zitten en om negen uur gaat het licht aan, dus geeft ondernemers iets meer ruimte.”

Stuart Stretton, eigenaar van drie horecazaken (Pavlov, Pastis en Vitesse) wil heel graag een kas, windschermen of parasols met verwarming plaatsen op de plek van zijn terras. Ook moet de nu geldende terrasverruiming die tot 1 november geldt, worden doorgetrokken, stelt de ondernemer die ook bestuurslid is van de Haagse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. „Het is belangrijk dat ondernemers extra vierkante meters krijgen in de wintermaanden. Het gaat niet alleen om het voortbestaan van de horeca, maar ook om het behoud van banen.”

Belangrijk is dat de regelgeving voor winterterrassen niet te ingewikkeld wordt, stelt Soekhoe. „Het moet simpel en snel kunnen. Ontlast ondernemers door de papierwinkel te beperken. De bestaande terrassen zijn al vergund. Hoe eerder die (deels) overkapt kunnen worden, hoe beter. Zonder die extra ruimte gaan veel bedrijven kopje onder. Het is nu echt overleven voor horeca-ondernemers”, aldus de eigenaar van Hop & Stork. De gemeente ziet de noodzaak en meldt dat er deze week meer nieuws naar buiten wordt gebracht over tijdelijke tijdelijke terrasoverkappingen in de winter.

„Achter de schermen wordt hard gewerkt om Haagse ondernemers de winter te laten doorkomen”, zegt de woordvoerder van wethouder Hilbert Bredemeijer (Buitenruimte).