De Haagse VVD in het nieuws: ‘Haagse horeca smeekt: ‘Help ons, en wel nu!’

Algemeen Dagblad, zondag 15 maart 2020
door Lex de Jonge

De schrik zit er goed in. Nu de Haagse horeca haar inkomsten sinds deze zondagmiddag voor weken ziet wegvallen, vragen de café- en restauranteigenaren zich af of ze de coronacrisis wel zullen overleven.

,,Snelle actie is noodzakelijk,‘’ waarschuwt Koninklijke Horeca Den Haag daarom. En niet alleen de rijksoverheid, ook de gemeente Den Haag is aan zet: ,,Help ons’’, verzoekt voorzitter Maarten van Hinloopen krachtig. ,,En wel nu‘’.

Als eigenaar van enkele café-restaurants op de Grote Markt heeft van Hinloopen dertig jaar horeca-ervaring. Maar een verplichte sluiting zoals nu vanwege het coronavirus is ook voor hem ongekend.  Zo heftig heeft hij het nog niet gezien.

Verzachten

,Die sluiting is een begrijpelijke maatregel, maar voor de horeca en het mkb ook een heel harde. Net als voor ons personeel‘’, zegt Van Hinloopen. ,,De overheid zegt ons te willen helpen, maar dat moet dan wel nu! Het liefste  zitten wij morgen al met de gemeente om tafel  om te bespreken wat zij voor ons kunnen doen om het leed wat te verzachten.‘’

Zo denkt van Hinloopen aan een kwijtschelding van de lokale onroerendezaakbelasting. Dat komt goed uit, want raadslid Judith Oudshoorn van de VVD is daar ook mee bezig. ,,Eind januari zijn de Haagse ozb-aanslagen verstuurd‘’, zegt ze. ,,Laten we ermee beginnen om voor de lokale bedrijven  de ozb op te schorten, of kwijt te schelden.‘’

De terrassen op de Grote Markt worden opgeruimd

De terrassen op de Grote Markt worden opgeruimd © Daniella van Bergen

Soepeler

Natuurlijk zal vooral de rijksoverheid  over de brug moeten komen, met maatregelen als de deeltijd-ww voor personeel. Maar ook Den Haag kan meer doen, meent ze ,,We moeten de regels voor de bedrijven tijdelijk gaan versoepelen, zodat ze hun inkomsten meteen na de crisis maximaal kunnen terugverdienen‘’, zegt Judith Oudshoorn.

Het Haagse VVD-raadslid denkt aan ruimere openingstijden, soepelere regels voor de terrassen en voor vergunningen voor feesten. ,,We moeten deze mensen straks de ruimte geven om  te herstellen van deze zo moeilijke periode‘’.

Rijen

Niet alleen de Haagse  horeca werd vanmiddag een beetje overvallen door verplichte sluiting. Bij de klanten van Haagse coffeeshops leek de bom nog harder in te slaan.  Binnen een half uur vormden zich over al in de stad lange rijen van voornamelijk jongeren die op het laatste moment nog wat wiet of hasj probeerden te scoren bij hun favoriete zaak.

Vaak tevergeefs. Zo maakte de politie rond zevenen op de Witte de Withstraat  een einde aan de rij met zeker 60 klanten die keurig stonden te wachten bij coffeeshop Sympathie. Even verderop grepen zeker klanten van No  Limit mis.

 Tot ergernis van Hagenaar Michiel. ,,Laat die mensen toch hun wietje halen‘’, moppert hij. ,,Ze doen niks verkeerd.‘’  In de rij is Rick  al even geïrriteerd:  ,,Je sluit toch ook geen supermarkten? Dit is voor mij een levensbehoefte.”