De Haagse VVD in het nieuws: ‘De Mos leidt aandacht af met valse insinuaties.’

AD zaterdag 26 september.
Groep de Mos laat zich van zijn slechtste kant zien, vinden de Haagse VVD-raadsleden Frans de Graaf en Jan Pronk. ‘De Mos gedraagt zich als slachtoffer van duistere complotten en maakt anderen verdacht.’

Hart voor Den Haag/Groep de Mos beschuldigt onze wethouders van het hebben van meer partijgebonden bestuursadviseurs dan afgesproken is. Deze adviseurs zijn gemeentelijke ambtenaren die zich niet publiekelijk kunnen verdedigen. Het is aan het college hier inhoudelijk op te reageren maar niets wijst erop dat hier de regels – die zijn aangescherpt naar aanleiding van de vorming van het college waar De Mos zelf in zat – zijn overtreden. Bovendien waren ook meerdere adviseurs van oud-Groep de Mos-wethouder Rachid Guernaoui uit zijn oude partij D66 afkomstig.

Zittend in het verdachtenbankje slaat Richard de Mos om zich heen, of laat hij dit doen door zijn handlanger Ralf Sluijs. Met ongefundeerde beschuldigingen richting onze vertrokken wethouder Revis.

Já, grote bouwprojecten zijn ingewikkeld en soms gaan er dingen niet goed, en dan moet je dat oplossen. Dat is wat Revis steeds in de openbaarheid heeft gedaan. Soms waren het erfenissen van een ander en soms projecten uit zijn eigen periode. Hij heeft zich altijd verdedigd in de raad en is nooit verdacht van niet-integer handelen, ook niet in de kwestie rond de vertrokken topambtenaar bij DSO.

Hoe anders ligt het bij De Mos zelf. Hij is verdachte en dus potentiële dader van diverse misdrijven. In plaats van daarover publiekelijk verantwoording af te leggen gedraagt hij zich als slachtoffer van duistere complotten. Steeds maakt hij anderen verdacht. Vast met het idee: als ik nou maar heel hard anderen beschuldig, dan verdwijnt vanzelf de verdenking tegen mij.

Al sinds zijn gedwongen aftreden spuien De Mos cum suis dit soort paranoïde insinuaties. Zijn gedwongen aftreden zou een complot zijn om te voorkomen dat hij loco-burgemeester zou worden. Iedereen die erbij was (inclusief ondergetekenden) weet dat dit er werkelijk niets mee te maken had. Iets soortgelijks geldt voor de leugens over een eventuele vervanging van De Mos. Hij zou direct na de inval van de recherche hebben aangeboden zichzelf en collega Guernaoui te vervangen.

In werkelijkheid gaf hij juist aan zo snel mogelijk terug te willen keren in het college. Hij had geen alternatieven, geen kandidaten, kwam niet opdagen bij een cruciale afspraak en nam de telefoon niet op. Wel ging er direct een persbericht uit waarin De Mos sprak van ‘karaktermoord door het OM’. In plaats van écht te proberen de coalitie te redden, beschuldigde De Mos het OM en maakte hij zich onhoudbaar als coalitiepartner.

Voor de toekomst hopen we drie dingen: ten eerste dat De Mos en de zijnen stoppen met deze schandalige en ongefundeerde aanvallen. Ten tweede dat het proces tegen De Mos en zijn partijgenoten voor de verkiezingen is afgerond. We roepen het OM dan ook vanaf deze plek op de grootste haast te maken.

En ten derde hopen we dat De Mos en zijn collega’s worden vrijgesproken, zodat normale samenwerking wéér en nóg mogelijk kan zijn.