Minder Schreeuwen, meer Doen.

Anne Mulder, Lijsttrekker Haagse VVD.

Den Haag is echt mijn stad, mijn thuis. Het is de stad waar verschillen veel groter lijken dan ze zijn. Het is een stad van ruim 500 duizend mensen die gezamenlijk iets van het leven willen maken. We leven samen en hebben samen regels. Daar houden we elkaar aan. Den Haag is een heel mooie stad, maar het kan nog zoveel beter gaan met Den Haag. We hebben nog zoveel dingen beter te maken voor de Hagenezen. Hagenaars willen na een dag hard werken fijn thuiskomen en niet vijf rondjes hoeven rijden om een parkeerplek te vinden. Er zijn nog steeds mensen die het normaal vinden om andermans plezier te bederven door als patsers door de straat te racen. We hebben te weinig huizen voor onze kinderen, ik wil ook dat mijn dochter hier later met haar gezin kan wonen.
Wij, de politiek, moeten dat oplossen. We worden ingehuurd door Hagenaars om Den Haag goed te houden, en beter te maken. Maar dan moeten we niet alleen kijken naar wat we doen, maar vooral hoe we het doen. Den Haag blijft goed, en wordt beter met mijn volgende ideeën:

 1. Werk samen: verdeel niet, maar verenig.
  Er zijn partijen die andere partijen uitsluiten, en zijn ook partijen die weer andere partijen xenofoob noemen. En weer een andere partij zet kandidaten op de kieslijst die verdacht worden van vriendjespolitiek door loze beloften. En sommige partijen rusten niet voordat iedereen uit de auto is gepest, en de fiets pakt. Dat helpt niet. We zullen toch echt samen moeten werken om Den Haag goed te houden en beter te maken.
 2. We maken de stad samen met Hagenaren en Hagenezen
  Partijen die doen aan symboolpolitiek door heilig te geloven in percentages voor sociale huurwoningen. Of politici die totempalen opzetten over de hoogte van een gebouw. Dat helpt niet. Niet politieke partijen bepalen hoe de stad eruitziet, maar bewoners. Ik wil dat we bij alle plannen die de stad veranderen uitgebreid met bewoners spreken over wat zij zouden willen. Dan maak je een stad echt samen.
 3. Problemen lossen we zelf op. Niet alleen huilen bij het kabinet om meer geld.
  Als we sommige partijen moeten geloven komen alle tekorten en problemen door het kabinet. En alle partijen die beloven dat ze het geld wel van het kabinet krijgen doen loze beloften. Dat werkt niet. Diegene die dat geloven doen onze stad tekort, doen de Hagenaar te kort. Voor dingen die we van het kabinet moeten doen, hebben we geld nodig. Maar we moeten ook niet op te grote voet leven. Keuzes maken. Niet alles kan zomaar. Niet al je geld uitgeven en dan huilen bij je moeder dat je geen geld meer hebt.
 4. Meer stad, minder stadhuis.
  Meer dan 100 moties per raadsvergadering. Iedere vergadering meer dan 8 uur debat. Beroepsvergaderaars die alleen maar op het stadhuis te vinden zijn. Dat vind ik niet normaal. Het moet geen spelletje worden. Het gaat om onze Haagse inwoners. We willen toch dat raadsleden met beide benen in de stad te vinden zijn. Dat ze een echte baan hebben. Dat ze begrijpen wat de ergernissen en zorgen van de Haagse inwoner zijn.
 5. Meer doen aan de basis: stop met randzaken.
  Gender neutrale toiletten. Afbreken van standbeelden. Schuldgevoel aanpraten over onze geschiedenis. Dat helpt niet. Hagenaars zijn bezig met echte problemen. Hagenaars proberen iedere maand rond te komen, hun kinderen te laten studeren. Hagenaars maken zich druk of hun kinderen wel veilig naar de sport kunnen. Zij maken zich zorgen over de leefbaarheid in de buurt. Of er nog wel betaalbare woningen zijn te vinden in de stad. We moeten meer doen aan de basis. Als eerste punt voor ons nieuwe bestuur moeten we kijken naar welke basiszaken niet goed zijn. Ik wil dat een nieuwe coalitie eerst daarnaar kijkt en zich niet bezighoudt met randzaken. Stoppen met symboolpolitiek.
 6. Samen aan de slag: neem elkaar niet alleen de maat, maar help elkaar.
  Al die superlatieven: Het is een schande! Niks deugt, dingen opblazen in plaats van dingen oplossen. Donkerste dag in de Haagse politiek. Dat is vaker norm dan uitzondering. We staan vaak tegenover elkaar. Dat werkt niet. We moeten elkaars ideeën versterken, niet verzwakken. Laten we niet elkaar de vliegen afvangen, maar elkaar succes gunnen. Dan gunnen we Den Haag succes. We moeten in de politiek elkaar niet bevechten om het spelletje. Het leven van de Hagenaar is geen spelletje of experiment. We zijn als politiek verplicht om de zorgen van de Hagenaar serieus te nemen. We moeten Den Haag goed houden en beter maken.

 

Anne Mulder

Lijsttrekker Haagse VVD.

Wij nemen actie.

Doe jij dat ook?