Om de vrijheid

, Den Haag

De barbaarse moorden op redactieleden van het satirische blad Charlie Hebdo in Parijs liggen een week achter ons. Deze terreurdaad werd gepleegd door moslimextremisten die niet met woorden, maar met geweld hun zin proberen door te drijven en een boodschap van onverdraagzaamheid verkondigen.

Dergelijke terreurdaden gaan veel verder dan een aanval op de vrijheid van meningsuiting. Over die vrijheid is afgelopen weken overigens veel verstandigs gezegd. “De vrijheid van meningsuiting is absoluut. Er bestaat geen vrijheid voor vijftig procent,” zei premier Rutte. Je mag zeggen, een cartoon tekenen of zingen wat je wilt. Dat betekent ook dat ánderen mogen zeggen wat jij niet wilt horen. Overtreedt iemand de wet, dan grijpt de politie in en zal het Openbaar Ministerie tot vervolging overgaan. Het laatste woord is aan de rechter. Dat is de kern van onze democratische rechtstaat.

“Wij zijn tolerant tegenover onze medeburgers, maar onverzoenlijk tegenover wie onze rechtsstaat aanvalt,” sprak Van Aartsen tijdens de Charlie Hebdo demonstratie. De Parijse terreurdaad is zo’n aanval. En de vraag is of moslimextremisme ook in Den Haag tot terreurdaden kan leiden. Het antwoord op die vraag kan helaas niet anders luiden dan ‘ja’. De dreiging is reëel. Dat bewijst de Parijse aanslag maar al te goed. En ook de Belgische anti-terreuractie van gisteren wijst daarop. Een groot risico lijkt daarbij afkomstig van teruggekeerde jihadstrijders. Met terugkeerders mogen we daarom geen risico nemen. Zoals eerder betoogd moeten zij, desnoods tegen hun wil in, een traject door bij het veiligheidshuis. Daarnaast zet de gemeente wat de VVD Den Haag betreft rolmodellen alleen nog maar in als ze van absoluut onbesproken gedrag zijn en niet uit geradicaliseerde moskeeën komen. We roepen de Haagse inwoners op alert te zijn, en vermoedens van radicalisering of verdachte situaties te melden; de gemeente moet ervoor zorgen dat mensen weten waar ze terecht kunnen. De VVD wil een verscherpte bewaking bij objecten waar kans op aanslagen groter is. En rust de politie daar zwaarder bewapend uit.

Tegelijk moeten we met elkaar scherp blijven kijken naar wat ons bindt in de stad. In Den Haag is voor iedereen ruimte die wat van zijn leven wil maken. Accepteer en tolereer anders denkende en anders geaarde Hagenaars. Iedereen die ons rechtstelsel omarmt, kan en mag hier deelnemen. In vrijheid.

Foto: Aokcreation – catching up  – for Charlie Hebdo ‘survivors’