Luisteren en doen wat de politie zegt

, Den Haag

PvdA-wethouder Rabin Baldewsingh wil in zijn integratienota jongeren lesgeven in omgang met de politie. Alhoewel het initiatief natuurlijk met de beste bedoeling is ontwikkeld, is het absoluut geen taak van de politie, laat staan van de gemeente, om hiermee aan de slag te gaan. Als er al een cursus komt, bestaat deze uit zeven woorden: luisteren en doen wat de politie zegt!

Ik reageerde gisteravond bij Radio 1 op dit vreemde voornemen van de wethouder. Ja, er is sprake van problemen met politieoptredens. Maar, dat komt vooral omdat sommige groepen jongeren het gezag van de politie niet willen erkennen. We hebben met elkaar afgesproken dat bij onenigheden in de stad de politie de baas is en dat is maar goed ook. Op zo’n moment gehoorzaamt iedereen de politie. Daar is wat ons betreft geen les voor nodig. Ouders en school geven je dit soort basale regels over de maatschappij – hopelijk – als vanzelfsprekendheid mee.

Daar komt bij dat de politie het al druk genoeg heeft om onze stad veiliger te maken. Met inbraken oplossen, zakenrollers pakken en zorgen dat demonstraties hier veilig kunnen plaatsvinden. Laat ze dat dan ook doen!

Foto: VVD Den Haag